top of page
Citrus Fruits

Basis Gezondheidsadviezen

Doelbepaling

Doelbepaling

Stel jezelf een doel, en focus je hier op. Het helpt om je doelen mee te delen aan anderen, zodat zij ook weten waar je mee bezig bent en kunnen helpen mocht dit nodig zijn. Wanneer je je doelen uitspreekt, zullen ze sneller op je pad komen. Zie het grote geheel. Meditatie en mindfulness kunnen een grote hulp zijn wanneer je iemand bent die snel is afgeleid. Zorg ervoor dat jouw doel zo concreet mogelijk is, en deel het op in subdoelen.


Zorg dat ze "SMART" zijn: Specifiek, Meetbaar, Aanvaardbaar, Realistisch en Tijdsgebonden. Bevestig ze op een plaats waar je vaak komt, zorg dat je ze regelmatig ziet. Werk met een afvinklijstje, dit geeft een goed gevoel, het zorgt dat je evolutie ziet.

Mildheid

Mildheid

Wees mild voor jezelf, behandel jezelf met zachtheid. Behandel jezelf zoals je anderen behandelt. Vaak zijn mensen milder voor de omgeving dan voor zichzelf. Je mag kritisch zijn, ook een gezonde portie assertiviteit is aangewezen, maar wanneer je bepaalde zaken niet zelf in de hand heb, blijf er dan niet te lang bij stil staan. Hier word je niet gelukkig van. Aanvaard ze en ga verder. Vind ik persoonlijk beter dan loslaten.

Beweging

Beweging

Beweeg regelmatig, zowel lichamelijke beweging als mentale beweging zijn belangrijk. Daag jezelf uit, intermittent overschrijden van ​je grenzen kan je een enorme mentale boost geven. Je kan meer dan je zelf denkt. Mensen die regelmatig bewegen hebben meestal ook een veel sterker mentale gezondheid. Je hoeft niet te gaan trainen voor een marathon, enkel regelmatig bewegen is van belang. Dit kan voor iedereen verschillend zijn. Een sedentaire levensstijl kan het risico op hart-en bloedvaten en andere chronische aandoeningen aanzienlijk verhogen. De basisrichtlijnen zijn elk uurtje 10 minuten bewegen, dit kan zijn een trap op en af lopen, iets gaan halen om te drinken, een kleine wandeling, enkele squats doen. Zorg er wel voor dat wanneer je toch beslist om plots erg veel te sporten, je advies vraag aan een beweegcoach hoe je dit best aanpakt, zou kunnen jullie samen een plan opstellen.

Slaap

Slaap

Zorg voor voldoende goede nachtrust.

Omgeving

Omgeving

Laat je omgeven door mensen die jou stimuleren, inspireren en je positief beïnvloeden. Positivisme is besmettelijk.

Gezonde voeding

Voeding

Eet vers, zuiver en gevarieerd. Wat bedoelen we met variatie: 100 verschillende ingrediënten per week. Zorg er voor dat er veel kleur ligt op je bord. Hoe meer kleur je eet, hoe meer kleuren, hoe hoger de kans dat je alle voedingsstoffen eet die jouw lichaam nodig heeft. Wanneer je boodschappen doet, bekijk de groenten- en fruitafdeling, en neem iets mee wat je nog nooit hebt gegeten. Zoek eventueel op hoe je dit kan bereiden en hoe je het kan combineren. Kies voornamelijk groenten en fruit volgens het seizoen, deze zijn ook meestal redelijker in prijs. Eet vers en zuiver, dat wil zeggen zo min mogelijk bewerkt, en zo weinig mogelijk voedingsmiddelen in plastiek. Wanneer je een bepaalde aandoening hebt, zoals hypertheroïdie, depressie, hart- en bloedvaten, PDS, chron, astma, eczeem en andere allergieën, reuma, artrose, en andere regelmatig terugkomende gewrichtsklachten en andere ontstekingen, is het heel zinvol om je voeding aan te passen. Op het internet vind je veel zinnige maar ook onzinnige adviezen, die soms nog meer schade kunnen aanbrengen. Wanneer je grondig jouw voedingspatroon wil veranderen, doe dit dan samen met een voedingscoach. Zij kunnen samen met jou een haalbaar plan opstellen. Het is veiliger, en de kansen op slagen van een nieuw voedingspatroon integreren ligt ook 70% hoger wanneer je dit onder begeleiding doet.

Water

Water

Ons lichaam bestaat uit 70% water. Veel mensen drinken te weinig water. Wanneer je meer water drinkt, kan je lichaam zichzelf beter reinigen, kan je beter focussen, merk je huidverbetering, vermindert hoofdpijn, kan blessures helpen verminderen en voorkomen, en nog zo veel meer. Het is iets eenvoudig, welke overal verkrijgbaar is. Er zijn zelfs berekeningen hoeveel water iemand geacht wordt te drinken (gewicht X 0.03; bijvoorbeeld: 60 kg x 0.03 = 1.8 liter per dag – wanneer je veel sport en wanneer het heel warm is, komt hier zeker ½ bij); hou er wel rekening mee, koffie en thee tellen niet meer, integendeel, elke tas die je hiervan drinkt, vervang je door twee extra glazen water. Goed nieuws, water doet water drinken. Je lichaam ​zal dit snel gewoon zijn.

Glimlach

Glimlach

Ga door het leven met een glimlach, open je ogen voor de opportuniteiten die het leven jou biedt i.p.v. de beperkingen. Lachen is het beste medicijn in het leven, ook in moeilijkere periodes. Het leven is op veel momenten heel serieus, het is wetenschappelijk aangetoond, wie meer lacht leeft langer. Bij lachen komen er zogezegde gelukshormoontjes ‘dopamine’ vrij die een bescherming zijn voor jouw welzijn, gezondheid.

Sociaal

Sociaal

Samenzitten met vrienden en familie, kan zo deugd doen. Tijd is beperkt in ieders leven, maak de juiste keuzes met wie je je tijd spendeert. Stel je prioriteiten hierin. Vaak vergelijk ik het met een vaas. Stel, je hebt een heleboel stenen waarmee je een vaas moet vullen. De grote stenen zijn de mensen die je het liefst ziet, waar je je het beste bij voelt, wanneer je de vaas eerst vult met de grote stenen, en vervolgens met de kleine stenen, zal de vaas het beste opgevuld zijn. Wanneer je begint met de kleine stenen, zullen de grote stenen er niet meer bij kunnen.

 

Geef regelmatig een knuffel aan mensen, die maakt het knuffelhormoontje ‘oxytocine’ vrij die wederom een helend vermogen heeft. Mensen die goede relationele banden kunnen onderhouden met mensen scoren hoger op de geluk, zijn minder ziek en leven langer. Nog een extra reden om in het weekend af te spreken met jouw geliefden!

bottom of page